Fairplay @ RUA TC

FairPlay-Charter voor Competitiespelers

1. Inschrijven betekent spelen

Als je je inschrijft, wordt er van je verwacht dat je ook speelt. Zomaar forfait geven kan echt niet. De wedstrijdleider probeert jouw beschikbaarheid op die van je tegenspeler af te stemmen. We vragen dus om je een beetje flexibel op te stellen.

2. Kom op tijd voor je match! (15 min. voor aanvang)

Respecteer de planning van de wedstrijdleider en zorg ervoor dat je steeds 15 min. vooraf aanwezig bent voor je wedstrijd. Wie te laat komt zonder reden, kan uitgesloten worden door de wedstrijdleider.

3. Respecteer de beslissing van scheidsrechter en wedstrijdleider

Een wedstrijd en tornooi leiden is niet altijd even makkelijk. De scheidsrechters en wedstrijdleiders zijn vrijwilligers die tennis een warm hart toedragen. Ze doen hun uiterste best en zijn onpartijdig. Respecteer dan ook hun beslissingen. Mochten er toch problemen zijn, probeer dit dan op een positieve manier te bespreken.

4. Je hebt 5 minuten opwarmingstijd

Om het strakke schema te volgen, is de opwarmingstijd beperkt tot 5 minuten. Komt je tennismotor iets trager op gang? Dan kan je vooraf in je eigen club inslaan. Echte diesels lopen de ochtend van hun match uiteraard een halve marathon.

5. Respecteer je tegenstander!

Behandel je tegenstander zoals je zelf zou willen behandeld worden: sportief én boordevol ‘tennisgoesting’.

6. Veeg telkens je terrein na de match

Ook jij speelt toch graag op een netjes geveegd terrein? Maak er een gewoonte van om op het einde je terrein te vegen.

9. Winst of verlies … have fun!

Je speelt de wedstrijd om te winnen maar je moet ook kunnen verliezen. Geef een hand na de match, je krijgt het zeker terug!

 
FairPlay-Charter voor Interclubspelers

1. Wees op tijd voor je ontmoeting (15’ voor aanvang)

Respecteer de planning en zorg ervoor dat je steeds 15 min. voor aanvang van de ontmoeting aanwezig bent. Op tijd komen getuigt ook van respect voor je tegenstander en de interclubleider die ervoor zorgt dat je op tijd aan je match kan beginnen.

2. Zorg dat je steeds je ID-kaart bij je hebt als je interclub speelt

De interclubleider kan op die manier je identiteit controleren.

3. Tijdens een interclubmatch mag enkel de coach op de spelersbank raad geven aan de speler

Enkel de coach die op het formulier “ploegensamenstelling” is vermeld, mag op de spelersbank plaatsnemen. Hij mag enkel advies geven tijdens de rustperiode na elke set (setbreak) en ook tijdens elke kantwissel. Coachen is niet hetzelfde als arbitreren! Zijn er toch problemen, vraag er dan de wedstrijdleider bij.

4. Je hebt 5 minuten opwarmingstijd

Om het strakke schema te volgen, is de opwarmingstijd beperkt tot 5 minuten. Komt je tennismotor iets trager op gang? Dan kan je vooraf in je eigen club inslaan. Echte diesels lopen de ochtend van hun match uiteraard een halve marathon.

5. Respecteer je tegenstander

Behandel je tegenstander zoals je zelf zou willen behandeld worden: sportief én boordevol ‘tennisgoesting’.

6. Roep de score duidelijk af en vermijd zo discussies

Een eeuwenoude tenniswijsheid luidt als volgt: “Waar men goed articuleert, wordt minder over de score gedebatteerd”. Oefen je “mompeliaans” dus ver weg van het terrein.

7. Respecteer de interclubleider

Deze vrijwilligers doen hun uiterste best om de interclubontmoeting in goede banen te leiden. Mocht je een opmerking hebben over een beslissing, blijf tactvol en positief. Net als zij.

8. Wees sportief voor beide partijen

Ouders, vrienden of kennissen, het maakt niet uit: sportieve supporters zijn meer dan welkom.  Applaus voor mooie punten van beide spelers maakt de match nóg leuker om bij te wonen.

9. Interclub is in de eerste plaats bedoeld als een gezellige dag samen met je vrienden, al wil je natuurlijk liefst winnen…

 

© 2019 All rights reserved

Made with ❤ by Steve Johnson​